Descobreix els nostres suplements naturals per millorar el teu benestar.

Beneficis per a la salut de la garrofa

La garrofa és el fruit de la garrofa, un arbre típic dels països mediterranis els beneficis de la qual per a la salut es remunten a fa més de 4.000 anys. Descobreix els principals beneficis que té i com consumir-ho.

Què és la garrofa?

El garrofer, o Ceratonia siliqua, té un fruit que sembla una beina de pèsol de color marró fosc, que porta polpa i llavors. Per tant, és un llegum com els cigrons, les llenties, els pèsols, etc.

La garrofa s'utilitza de vegades com a substitut dolç de la xocolata o, en altres formulacions, com a substitut molt més saludable del sucre.

Els antics grecs van ser els primers a cultivar garrofers, que ara es cultiven a tot el món, des d'Índia fins a Austràlia.

Cada arbre femella produeix centenars de beines de color marró fosc plenes de polpa marró i llavors diminutes.

La garrofa es pot trobar en pols, xarop, extracte o càpsules. També es poden menjar beines de garrofer quan estan fresques o seques. A més, és habitual fer-lo servir per fer postres com batuts o brownies, ja que la garrofa té un sabor similar al cacau. El seu alt contingut en fibra, calci i antioxidants així com la seva baixa aportació en greixos, sucre i lliure de cafeïna, el fa un ingredient molt saludable.

La garrofa és també una excel·lent font de vitamines i minerals, per la qual cosa és molt complet per a la nostra nutrició. La garrofa té vitamines A, C, E, B1, B2, B3, B6 , B9 o àcid fòlic , coure, calci, manganès, potassi, magnesi, zinc i seleni. La garrofa també és alta en pectina i proteïna.

La garrofa també es troba en molts productes i medicaments per a la cura de la pell. En general, s'etiqueta com C. siliqua , que és el nom científic de la goma de garrofa. El xiclet prové de les llavors, que són un 35% de xiclet.

Beneficis de la garrofa per a la salut

Com que la garrofa és naturalment alta en fibra i no té cafeïna, és ideal per a persones amb pressió arterial alta.

El baix contingut de sucre i greix també el converteix en una bona opció per a les persones que busquen perdre pes.

Els alts nivells de vitamines, com les vitamines A i B2, són bons per a la salut de la pell i els ulls.

La garrofa també pot ajudar a:

- baixar el colesterol

- reduir el risc de malalties del cor

- alleujar els problemes estomacals

- reduir els nivells de glucosa a la sang

- Enfortir ossos i dents gràcies a la seva aportació en calci. Dues cullerades de pols de garrofa tenen 42 mg de calci, o el 4% de la dosi diària recomanada.

- combatre el cansament

- afavorir el sistema immunitari

- prevenir l'anèmia

Igual que el cacau, la garrofa conté polifenols, que són antioxidants que ajuden a reduir el colesterol alt i lluitar contra els radicals lliures que fan malbé les cèl·lules i augmenten l'oxidació de l'organisme (1).

Un estudi va identificar 24 compostos polifenòlics a la fibra de garrofa, principalment àcid gàlic i flavonoides. S'ha demostrat que tant l'àcid gàlic com els flavonoides redueixen l'estrès oxidatiu. També s'ha descobert que l'àcid gàlic elimina els radicals lliures i mata les cèl·lules canceroses. Les investigacions han demostrat que els flavonoides tenen capacitats antiinflamatòries, anticancerígenes, antidiabètiques i neuroprotectores (2).

Un dels beneficis principals està relacionat amb els problemes digestius. Els tanins de la garrofa són diferents dels tanins daltres plantes. Els tanins de les plantes regulars es dissolen en aigua i eviten la digestió, però els tanins de la garrofa no. Més aviat tenen un efecte d'assecatge en el tracte digestiu que ajuda a combatre les toxines i prevé el creixement bacterià nociu en els intestins.

Els sucres naturals de la garrofa també ajuden a espessir la femta tova. Les investigacions suggereixen que el suc de llavors de garrofer pot ser una manera segura i eficaç de tractar la diarrea en nens petits i adults (3).

A més, la garrofa conté D-Pinitol, un compost natural relacionat amb la important família d'inositols. De fet, és l'única matèria natural on es pot aïllar el D-pinitol en quantitats suficients per a una explotació comercial viable. Aquesta substància preveu el càncer de mama, ajuda a regular la glucosa a la sang, protegeix contra l'estrès oxidatiu, té efectes hepatoprotectors i és immunosupressora. La capacitat immunomoduladora del D-pinitol pot tractar patologies com l'asma, la inflamació crònica, l'artritis reumatoide o l'esclerosi múltiple. (4)

La garrofa té efectes secundaris?

La garrofa és un aliment segur, per la qual cosa poden prendre'l amb tranquil·litat les dones durant l'embaràs i la lactància així com altres col·lectius gràcies al seu índex glucèmic baix.

L'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA) va aprovar la garrofa per al seu ús en aliments (com passa des del temps dels grecs) i també en productes farmacèutics i cosmètics.

Tot i que les al·lèrgies a la garrofa són rares, un estudi d'Espanya va trobar que les persones amb al·lèrgies a les nous i els llegums poden mostrar reaccions al·lèrgiques a la goma de garrofa, de manera que com sempre hi pot haver alguna excepció.

Com utilitzar la pols de garrofa?

Pots afegir la pols de garrofa a molts plats per endolcir-los, evitant el consum de sucre. Per exemple, en batuts, iogurt, gelat, farina, beguda calenta en lloc de xocolata calenta, brownies, galetes…

A FemmeUp Shake és un ingredient clau per sumar proteïna i fibra al nostre batut, a més d'aportar dolçor al seu agradable sabor. Com la resta dels ingredients de FemmeUp Shake, la garrofa és procedent de cultiu de certificació ecològica.

Redacció: Irene García , Directora de Continguts de Fourcats Media

Font:

(1) Ruiz-Roso B, Quintela JC, de la Font E, Haia J, Pérez-Olleros L. Insoluble carob fiber ric in polyphenols lowers total i LDL cholesterol in hypercholesterolemic sujects. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Mar;65(1):50-6. doi: 10.1007/s11130-009-0153-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20094802/

(2) RW Owen, R. Haubner, WE Hull, G. Erben, B. Spiegelhalder, H. Bartsch, B. Haber, Isolació i estructura elucidació de major polyphenols individuals en carob fibre, Food and Chemical Toxicology, Volum 41, Issue 12, 2003, https://doi.org/10.1016/S0278-6915(03)00200-X. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027869150300200X

(3) Loeb, H., Vandenplas, I., Wursch, P., & Guesry, P. (1989, May). Tannin-rich carob pod per treatment d'acute-onset diarrhea [Abstract]. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 8(4), 480-485 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2723939

(4) José Ignacio López-Sánchez, Diego A. Moreno, Cristina García-Viguera. D-pinitol, un producte molt valuós de les beines de garrofa: efectes beneficis per a la salut i les vies metabòliques d'aquest superaliment natural i els seus derivats. AIMS Agriculture and Food.

Regresar al blog

MILLORA LA TEVA SALUT HORMONAL I EL TEU LLIBUT AMB SUPLEMENTS NATURALS

FemmeUp combina suplements naturals per aconseguir combatre els teus estats d'ànim i altres símptomes hormonals, amb acompanyament gratuït de les nostres expertes en aquest camí per sentir-te millor. El teu benestar és el nostre objectiu