Què és l'àcid fòlic?
L'àcid fòlic, també conegut com a folat o vitamina B9, és una vitamina pertanyent al grup B. Intervé en la producció de glòbuls vermells i en la síntesi de l'ADN, guiant la cèl·lula en les seves activitats diàries. Ajuda al creixement tissular, funcionament cel·lular, incrementar la gana quan és necessari i estimula la formació d'àcids digestius.
Però sens dubte, pel que és més 'conegut' és per la seva suplementació durant l'embaràs per tal de prevenir els defectes del tub neural, és a dir, evitar els problemes que puguin sorgir al cervell oa la medul·la espinal del nadó.
Es troba de forma natural a molts aliments com hortalisses de fulles verdes, farines i cereals integrals, però també es pot obtenir a través de suplementació.
És una vitamina hidrosoluble i…què vol dir això? Que té la capacitat de dissoldre's amb l'aigua del nostre cos, per la qual cosa n'és expulsada a través de la suor o l'orina, la qual cosa dificulta l'emmagatzematge d'aquest tipus de vitamines i per això és imprescindible mantenir un consum diari i regular, per no caure en nivells insuficients.
Quines són les seves funcions i efectes a l'organisme
Tot i que la seva presència sigui indispensable en l'embaràs ja que en aquest període presentem necessitats augmentades, l'àcid fòlic és necessari a la resta de les nostres etapes vitals sent l'encarregat de dur a terme diverses funcions al nostre cos, totes elles fonamentals per al correcte desenvolupament de el nostre organisme.
• Accelera el creixement dels teixits i la presència és necessària en la formació d'àcids nucleics (DNA, RNA), transportadors de la informació genètica fins a les cèl·lules.
• Al costat de les vitamines C i B12, descompon i crea noves proteïnes.
• Prevé l'anèmia i genera nous glòbuls vermells.
• Podeu col·laborar en la prevenció de malalties de còlon o d'úter, per exemple.
• Intervé al sistema nerviós.
Què passa quan el nivell d'àcid fòlic és baix
Com que el folat no es pot emmagatzemar en grans quantitats al nostre cos per ser una vitamina hidrosoluble, si no insistim en el seu consum o mantenim una dieta rica en vitamina B9, el nivell sanguini disminuirà i començarem a notar-ne les conseqüències:
• Fatiga, marejos o irritabilitat.
• Pell pàl·lida o diarrea.
• Anèmia.
• Manca d'alè i irritació a la llengua.
• Nivell elevat d'homocisteïna a la sang (un factor de risc per a la malaltia cardíaca)
És fonamental fer analítiques periòdiques per controlar els nivells de les vitamines que necessita el nostre cos i poder corregir a temps la manca d'una.
Pot caure en un excés d'àcid fòlic?
És molt complicat assolir uns nivells per sobre del recomanat sempre que mantinguem una dieta sana i equilibrada. A més, normalment la suplementació d'àcid fòlic es dóna en moments de control mèdic elevat, com l'embaràs o la lactància. Però si es donés aquest excés, els efectes secundaris solen ser lleus com a vòmits o diarrea. Tot i així, és una possibilitat molt remota i els efectes secundaris del seu consum són gairebé inexistents. Per això en els prospectes d'àcid fòlic aquest efecte secundari es mostra com a rar, en produir-se molt poques vegades.
Quina relació té amb l'embaràs?
L'àcid fòlic és un element indispensable tant pel que fa al procés de concepció com als mesos d'embaràs. Com comentàvem al començament, la funció d'aquesta vitamina és evitar els defectes del tub neural, els quals tendeixen a originar-se durant les primeres quatre setmanes d'embaràs. Per aquesta raó és molt important mantenir bons nivells d'àcid fòlic al nostre organisme, ja que aquests inconvenients poden sorgir abans de saber que estem embarassades. Ajuda a protegir el nadó de possibles malformacions i defectes que puguin aparèixer a la columna vertebral i al cervell del fetus.
Per això la importància que les dones en edat fèrtil que busquen l'embaràs consumeixin la quantitat adequada d'àcid fòlic, sobretot abans i durant les primeres setmanes d'embaràs. Aquesta suplementació és habitual, per tal de prevenir els defectes del tub neural. Es recomana començar amb la suplementació des d'almenys els dos mesos previs a la gestació de l'embaràs i mantenir-ne el consum fins a la setmana 12 de gestació. Segur que si és el teu cas, així t'ho ha recomanat la teva ginecòloga.
A més de la suplementació, podem afegir a la nostra dieta aliments rics en àcid fòlic com pot ser la farina, l'arròs, la pasta o els cereals –integrals-; hidrats de carboni en general. També trobem a les verdures de fulles verdes i els llegums un alt contingut en folat, que és la forma natural de l'àcid fòlic.
Per norma general, totes les dones necessiten 400 micrograms diaris d'àcid fòlic per mantenir-se al nivell adequat. En el procés d'embaràs es podria augmentar de 600-800 micrograms mitjançant suplementació o com acabem d'explicar, amb l'ajuda d'una dieta rica en folats i/o àcid fòlic.
Es pot combinar amb la nostra suplementació?
La resposta és SÍ. Atès que FemmeUp no conté àcid fòlic o vitamina B9, no superarem les dosis recomanades. Així que és un complement perfecte.
TotPapàs: https://www.todopapas.com/fertilidad/alimentacion-concebir/acido-folico-antes-del-embarazo-6025
Bodnar LM, Himes KP. Maternal nutrition. In: Resnik R, Lockwood CJ, Moore TR, Green MF, Copel JA, Silver RM, eds. Creasy and Resnik's Maternal-Fetal Medicine: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2019:xap 12.
Societat Espanyola de Medics Generals i de Família: https://www.semg.es/index.php/component/k2/item/520-acido-folicoa